Pianoboeken uitgegeven door Pianostudio Castellum

In de serie Selected Pieces zijn korte stukken voor piano solo van hetzelfde niveau (early intermediate) bij elkaar gebracht. Belangrijk criterium bij het samenstellen was een hoog compositorisch gehalte en grote muzikale expressie in de stukken. Het gaat om stukken van vroeger en om stukken van nu. Alle stukken zijn welluidend, toegankelijk en fijn om te spelen. Er zijn tot dusver twee boeken verschenen in deze serie. Falling Water en White Valley. De boeken zijn verkrijgbaar bij Broekmans van Poppel in Utrecht en Amsterdam of via de webwinkel van Broekmans. Als u klikt op de afbeeldingen in de rechterkolom, krijgt nadere informatie over de boeken. Het is dan ook mogelijk om een notenvoorbeeld te bekijken. Tevens kunt u hieronder audiovoorbeelden beluisteren.

-Audiovoorbeeld uit Falling Water

-Audiovoorbeeld uit White Valley


De Piano Matrix is een serie pianoboeken waarmee de pianist leert omgaan met het begeleiden van een melodie, het bewerken van een melodie en het omgaan met akkoorden. In de boeken worden hiervoor verschillende vaardigheden aangereikt. In het theorie gedeelte worden deze vaardigheden uitgebreid uitgelegd en worden er voorbeelden gegeven. Er staan tien stukken in elk boek in de meest voorkomende toonsoorten. Hiermee worden de vaardigheden in praktijk gebracht. Het doel is dan ook de praktische omgang met akkoorden, melodie en improvisatie.In de rechterkolom kunt u bij de afbeelding van de Piano Matrix meer informatie krijgen over de boeken via de website van Broekmans en van Poppel.Volume 1, 2, 3, 4 en 5 zijn daar verkrijgbaar. Voor een korte video over een leerling die met de Piano Matrix werkt, kunt u hier klikken.


Beginonderwijs aan jonge kinderen

Joan Last

Een leuk boekje over het beginonderwijs van de Engelse pedagoge Joan Last (1908-2002) heet 'The young pianist, an approach for teachers and students'. Zeer herkenbaar voor piano pedagogen, maar ook heel leesbaar voor ouders die meer willen weten over wat er gebeurt in de lessen. Het gaat o.a. over houding aan de piano, ouders in de les, te kiezen stukjes, de eerste technieken, vingerzettingen, maat en ritme, pedaalgebruik, van blad lezen, gehoortraining maar ook over algemeen voorkomende fouten, over interpretatie en over hoe je je kunt voorbereiden op voorspeelavonden, examens en concerten. Joan Last heeft pianostukjes gecomponeerd die tot de verbeelding van kinderen spreken. Zelf gebruik ik graag het materiaal van haar uit de volgende pianoboeken: Music Makers, Roof Tops, Sea Gypsies, By Land and by Sea en Wood Magic. (Garry Scheffens 24-08-2013)Prinses Christina Junior Concours 2014: Leerling Pianostudio Castellum Houten wint eerste prijs.

Zaterdag 1 februari 2014 was een spannende dag voor jong muziekminnend Nederland. Op die dag werd de winnaar van de landelijke muziekwedstrijd in de Junior categorie van het Prinses Christina Concours bekendgemaakt. Deelnemers worden uitgenodigd een filmpje van ten hoogste vijf minuten in te sturen. Iedereen mag meedoen. Twee leerlingen van Pianostudio Castellum Houten deden mee en beiden hebben een prijs gewonnen. De jury, die bestond uit bekende musici, moest een keuze maken uit ruim 15 uur muziek. Er werd gelet op muzikaliteit, timing, frasering en presentatie. Daarbij keek de jury ook naar de samenhang tussen het aantal jaren les en de repertoire-keuze.

De eerste prijs in categorie 1 (leeftijd t/m 8 jaar) ging naar de 7 jarige Anna Kuvshinov. De derde prijs in categorie 2 (leeftijd 9 t/m 11) ging naar Radu Ratering, 9 jaar. Beide leerlingen hebben les bij Garry Scheffens van Pianostudio Castellum.
Garry: 'Ze hebben er hard voor gewerkt en ze zijn er helemaal voor gegaan. In de aanloop naar het concours hebben we zorgvuldig bekeken welke stukken er gespeeld zouden worden. Die keuzes moesten gedeeltelijk worden herzien omdat de leerlingen tussentijds grote sprongen maakten in hun pianistische ontwikkeling. Omdat zulke jonge kinderen zo snel vooruit gaan is de voorbereiding van de uiteindelijke stukken dus een kwestie van een paar weken.'

Zowel Anna als Radu gaan optreden in de 'Classic Express', de mobiele concertzaal van het Prinses Christina Concours. Hun winnende filmpjes zijn te zien en te beluisteren bij Juniorconcours Maar je kunt ze ook bekijken op pagina Actueel van deze site.