Het instrument

Er bestaan akoestische en digitale piano's. Een digitale piano heeft net als een akoestische piano 88 toetsen. Heeft een instrument minder toetsen, dan heeft u te maken met een keyboard. Voor het spelen van het pianorepertoire is vanwege de klank, het toetsgevoel en het pedaalgebruik een akoestische piano de beste aanschaf. De nieuwprijs van een akoestische piano die prettig speelt en een mooie klank heeft is een grote uitgave. Voor wie niet direct een groot bedrag wil uitgeven is het mogelijk om een instrument aan te schaffen via een huurkoop-overeenkomst bij diverse piano-zaken of om een digitale piano te kopen. Ook is er een levendige handel in tweedehands instrumenten. Een akoestische piano wordt gewoonlijk twee keer per jaar gestemd. Pianohandels waar u te rade kunt gaan zijn Jef Slijderink in Houten, Clavis Piano in Nieuwegein, Evert Snel in Werkhoven, Emile van Leenen Piano's in Leiden en Fa. Bol in Veenendaal.

Accessoires

Jonge kinderen die, gezeten op de pianokruk, met hun voeten in de lucht bungelen, kunnen een voetenbankje gebruiken voor een stabiele houding.

Een metronoom is een apparaat dat het tempo van een muziekstuk aangeeft. Er zijn naast mechanische- ook electronische metronooms. Als app kunnen ze geïnstalleerd worden op een mobiele telefoon.

Bladmuziek is verkrijgbaar op www.broekmans.com. Maar het loont de moeite om te gaan snuffelen in de winkel van Broekmans en van Poppel op de Minrebroederstaat 24 in Utrecht.