Garry Scheffens

Leerlingen van Garry

GARRY

Ik ben afgestudeerd aan het Utrechts conservatorium voor hoofdvak piano bij Thom Bollen. Daarna heb ik een een studie Muziek-technologie afgesloten aan het Rotterdams Conservatorium. Aansluitend heb ik op meerdere muziekscholen met veel plezier pianoles gegeven, Waarvan vele jaren aan de muziekafdeling van Theater en Kunstencentrum De Kom in Nieuwegein. 

Maar nu heb ik dus een eigen lespraktijk. Ik geef graag les aan kinderen én volwassenen die graag willen leren pianospelen of daar al mee bezig zijn geweest. De kernwoorden hierbij zijn: aandacht, plezier, passend repertoire en natuurlijke ontwikkeling.

Geïnspireerd door een lezing van pianist Martijn van den Hoek heb ik de cursus 'Pianosport' ontworpen, bedoeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Hierin wordt speciaal aandacht besteed aan de uitdaging die van het toetsenbord uitgaat. Door middel van opdrachten worden spelenderwijs de typische pianobewegingen geleerd. Deze cursus heb ik gedemonstreerd op een landelijke studiedag van de EPTA met als thema 'Jong Beginnen'. Voor de introductiecursus 'Pianosport' is in de eerste 10 lessen thuis nog geen piano nodig. 

Ik ben lid van de EPTA, een europese pianodocenten vereniging waar alleen bevoegde docenten zich bij kunnen aansluiten. Via de EPTA kunnen cursisten die dat zouden willen, meedoen aan de EPTA piano examens met landelijk vastgestelde examen-normen. 

Sommige van mijn cursisten hebben succesvol deelgenomen aan verschillende landelijk bekende pianoconcoursen. In 2019 was ik jurylid bij het festival van Pianofest in Amsterdam.

de Piano Matrix

THIJS

Ik groeide op in een muzikale familie en raakte al vroeg in de ban van de piano. In 1986 behaalde ik het diploma Uitvoerend Musicus Piano bij Herman Uhlhorn aan het Utrechts Conservatorium en in 1992 studeerde ik af voor compositie aan het Rotterdams conservatorium bij Ruud Bos, Peter jan Wagemans en Rob van Kreeveld.

Ik componeer vooral veel muziek voor piano solo. Deze pianostukken zie ik als mijn muzikale autobiografie. Ze zijn deels verschenen bij Donemus en voor een deel te verkrijgen/beluisteren via Works for Piano. Voor het merendeel betreft het muziek voor professionals maar er staan ook stukken voor gevorderde amateurs op deze site.

Voor de Concertzender Nederland maak ik elke twee weken de ‘Muzikale Column’. Hierin vertel ik iets over mijn pianostukken. Een inleidend verhaaltje, een paar muziekvoorbeelden en het stuk zelf. Deze columns zijn te beluisteren op het podcast platform Vriend van de Show. Maar ook via de gebruikelijke kanalen zoals Spotify.

Ik ben opgeleid in de disciplines klassiek piano, jazz & latin piano en compositie. Vanzelfsprekend geef ik hierin les maar ook in improvisatie.

Speciaal voor amateur pianisten heb ik de improvisatie methode ‘de Piano Matrix’ geschreven. Hiermee leer je melodieën te combineren met akkoordsymbolen. Deze manier van pianospelen is ook handig als je ambities hebt om een singer/songwriter te worden.